Nominatie Benelux trofee voor thermisch verzinken 2019

In Eindhoven op de Brainport Industries Campus is een parkeergarage voor 972 personenauto’s en 194 fietsen gebouwd. De gehele parkeergarage is opgebouwd uit demontabele staalprofielen en modulaire prefab betonvloeren. In dit project is aandacht besteedt aan de circulaire economie doordat het mogelijk is om alle onderdelen geheel of in gedeelten her te gebruiken.

De campus heeft een groen karakter. Om de parkeergarage zo veel mogelijk op te laten gaan in de omgeving zijn er draden voor de gevel gespannen, waarlangs diverse klimplanten kunnen groeien. Door de jaren heen zal de parkeergarage steeds verder opgaan in de natuur, een dynamisch en ecologisch proces.


Thermisch verzinkte elementen

Alle stalen elementen in de parkeergarage zijn discontinu thermisch verzinkt, met uitzondering van de rvs spandraden die als groeihulp dienen voor de klimplanten. Het betreft de stalen onderdelen voor de hoofddraagconstructie met kolommen, liggers en windverbanden, het spijlenhekwerk dat als gevelelement zorgt voor een hoge mate van transparantie naar de groene omgeving, de vrijdragende stalen trappen en de kaders boven de entrees. De in het oog springende binnenwanden rondom de trappenhuizen zijn vervaardigd van sendzimir verzinkt staal en afgewerkt met een poedercoating.


Keuze voor thermisch verzinken

De staalconstructie moet volledig worden beschermd tegen het buitenklimaat. Tevens was het de wens om een gebouw te maken met een industrieel en robuust karakter zodat het paste bij de omgeving. Het thermisch verzinken van al het staal is hiervoor de perfecte integrale oplossing.