Sneller varianten berekenen

Ons innovatieteam werkt dagelijks aan het verbeteren van parametrisch ontwerpen. Op dit moment delen we via BIM met name geometrische data over bijvoorbeeld maatvoering, afmetingen en materialen. Door rekendata toe te voegen, krijgen we veel beter in beeld wat de draagkracht van de constructie is. We werken hard aan de ontwikkeling van een parametrische werkwijze waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een constructief ontwerp kan worden gegenereerd.

Parametrisch ontwerpen biedt talloze mogelijkheden

Modellen of ontwerpen kunnen automatisch worden gegenereerd op basis van parameters als maten, materiaaleigenschappen en geometrie. Hierdoor kunnen we snel veel varianten voor (complexe) constructies in beeld brengen. En deze vervolgens nauwkeurig en relatief snel optimaliseren. Bijkomend voordeel is dat u direct ziet wat de consequenties van wijzigingen zijn voor de constructie. Denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in een laat stadium van een project. Bij parametrisch ontwerpen kunnen we snel en eenvoudig deze aanpassingen doorvoeren en zien we exact of de draagkracht van de constructie toereikend is voor deze wijzigingen.

 

Elkaar versterken om verder te komen

Voor het versnellen van het parametrisch ontwerpen van constructies en het mogelijk maken van koppelingen tussen structuurdata (geometrische data) en rekendata heeft Verhoeven en Leenders een innovatietraject ingericht in samenwerking met SCIA. SCIA Engineer is een krachtige software waarmee 3D-modellen snel en nauwkeurig geanalyseerd en geoptimaliseerd kunnen worden.

In maart 2020 bekrachtigden SCIA en Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders hun samenwerking in een samenwerkingsovereenkomst. We bundelen onze kennis en vaardigheden op het gebied van parametrisch ontwerpen en programmeren en ontwikkelen deze samen verder tot integrale oplossingen.

Wilt u meer weten over het toepassen van parametrisch ontwerpen?

Mail naar Robert Bergmans