De constructieve meedenkers

Bim

BIM kent verschillende definities, waarbij virtueel bouwen en het uitwisselen van informatie tussen alle partijen binnen een bouwproject centraal staat.

Binnen Nederland zijn wij wat BIM betreft inmiddels een gevestigde naam, en geven wij hierover advies aan andere bedrijven binnen de bouwketen.

Het spreekt voor zich dat wij in onze projecten veel gebruik maken van BIM, met goed resultaat.

Wat is BIM?

Bekijk de onderstaande video van de Bouw Informatie Raad (BIR) waarin zij uitleggen wat BIM is.

De afkorting ‘BIM’ kent verschillende definities. De Bouw Informatie Raad (BIR) hanteert de onderstaande definities:

  1. Een Bouwwerk Informatie Model is een digitale representatie van hoe een bouwwerk is ontworpen, wordt gerealiseerd en/of daadwerkelijk is gebouwd.
  2. Bij Bouwwerk Informatie Modellering ligt de nadruk meer op het proces. Hier gaat het om (samen-)werken in bouwprojecten met behulp van digitale informatiemodellen. Gerelateerde begrippen zijn integraal ontwerpen, concurrent engineering, LEAN planning en het delen van digitale informatie.
  3. Bij Bouwwerk Informatie Management staat de informatie zelf centraal: de opbouw, het beheer en (her)gebruik van digitale informatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk.

Wat ons betreft zijn alle drie de definities juist. Wij volgen hierin de lijn van de BIR.

Meer weten over BIM? Bekijk de kenniskaarten op de website van de BIR.

Stand van zaken

  COMMON_bim-levels

BIR Kenniskaarten

Binnen Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders bv wordt de Kwaliteitscirkel van Deming (plan – do – check – act) doorlopen t.b.v. een continue verbeterproces binnen de eigen organisatie. Momenteel implementeren we BIM level 2 in onze dagenlijkse praktijk, en doen we onderzoek naar BIM level 3.

Kwaliteitscirkel van Deming

Bij Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders bv wordt gebruik gemaakt van diverse software om constructies te berekenen (Dlubal RFEM, Scia Engineer en AxisVM), te moduleren (Autodesk Revit Structure en Tekla Structures), en verifiëren (Solibri, Navisworks en BIMCollabZoom)