De constructieve meedenkers

Bim

BIM kent verschillende definities, waarbij virtueel bouwen en het uitwisselen van informatie tussen alle partijen binnen een bouwproject centraal staat.

Op het gebied van BIM zijn wij inmiddels een gevestigde naam. Binnen de bouwketen geven wij ook advies aan andere bedrijven over deze manier van werken.

Wij maken zo veel mogelijk gebruik van BIM om de kwaliteit van onze projecten te vergroten en het bouwproces te bevorderen.

Wat is BIM?

In onderstaande video wordt BIM uitgelegd door Bouw Informatie Raad (BIR).

De afkorting ‘BIM’ kent verschillende definities. De Bouw Informatie Raad (BIR) hanteert de onderstaande definities:

  1. Een Bouwwerk Informatie Model is een digitale representatie van hoe een bouwwerk is ontworpen, wordt gerealiseerd en/of daadwerkelijk is gebouwd.
  2. Bij Bouwwerk Informatie Modellering ligt de nadruk meer op het proces. Hier gaat het om (samen-)werken in bouwprojecten met behulp van digitale informatiemodellen. Gerelateerde begrippen zijn integraal ontwerpen, concurrent engineering, LEAN planning en het delen van digitale informatie.
  3. Bij Bouwwerk Informatie Management staat de informatie zelf centraal: de opbouw, het beheer en (her)gebruik van digitale informatie in de hele levenscyclus van het bouwwerk.

Wat ons betreft zijn alle bovenstaande definities juist. Wij volgen hierin de lijn van de BIR.

Meer weten over BIM? Bekijk dan de kenniskaarten van de BIR.

Stand van zaken

COMMON_bim-levels

Binnen Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders wordt de Kwaliteitscirkel van Deming (plan – do – check – act) doorlopen om een continue verbeterproces binnen de eigen organisatie te realiseren. Momenteel implementeren wij BIM level 2 in onze dagelijkse praktijk, en doen wij onderzoek naar BIM level 3.

Kwaliteitscirkel van Deming

Bij Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders wordt gebruik gemaakt van diverse software om constructies te berekenen (Dlubal RFEM, Scia Engineer en AxisVM), te moduleren (Autodesk Revit Structure en Tekla Structures), en verifiëren (Solibri, Navisworks en BIMCollabZoom).